Wel ballen maar geen jus? Dan is dit een erg lekker recept. Een fluweelzachte saus die zoet, zout én een tikje pittig is.
Recept voor ongeveer een halve liter jus:
- 2 rode uien
- 1 blokje runderbouillon
- 3 el bruine suiker
- 2 el bloem
- Ca 75 gr boter
- Ketjap manis (zoet)
- Sweet chili sauce
Benodigdheden:
- 3 pannetjes
- Garde
Deze jus lijkt wat op de Dikke Willem, maar is een lekkerdere aangeklede versie daarvan.
Laten we 'm Sjieke Willem noemen.
Snipper de uien en zet deze met wat boter op een zacht vuurtje aan in een steelpan. Zet ondertussen een pan met een halve liter water en het bouillonblokje op zodat deze straks warm is.
Als de uien wat glazig zien voeg je de suiker toe. Laat even meebakken zodat deze karameliseren.
Smelt ondertussen in een ander pannetje een klont boter van ca. 50 gram en voeg hier 2 a 3 eetlepels bloem aan toe. Roer met een garde. Dat wordt een beetje deegachtig, zoals dit:
Voeg hier dan stapsgewijs de warme bouillon aan toe totdat je een dikke wittige saus hebt. Nu kunnen de uien erbij uit de andere pan erbij.
Breng het geheel op smaak met ketjap en sweet chili saus. Van beide een flinke scheut/knijp in de fles en dan even proeven. Gebruik wat meer chili saus dan ketjap.
Comentários