top of page

Reverse sear Tri-Tip van The Bastard met fried rice, bimi en aubergine

Tri-tip - ook wel liesstuk, slip van de lende, of ezeltje genoemd - heeft zijn naam te danken aan de vorm: driehoekig en puntig. Vandaar 'tri-tip' (drie-punt).


‘Ezeltje’ is ook een leuke; het is super makkelijk te bereiden, vandaar de naam ezel ('zelfs een ezel kan het’). Maar er is ook een bewering dat dit stuk vlees wordt gezien als een ‘steuntje' van het rund. Alsof het een ‘last' draagt, net als een ezel dat doet. Hoe dan ook, het was een absurd lekker, goed en mals stuk vlees!



Recept voor ca. 6 personen:


Tri-Tip:

- Tri-Tip (meestal zo'n 1,5 kg) - BeefBoutique heeft erg goeie > KLIK


Fried rice:

- 300 gr rijst (basmati of pandan)

- 100 gr shiitake

- 3 lente-ui of bosuitjes

- 3 sjalotjes

- Peterselie

- 1 rode peper

- 150 gr gedroogde mini garnaaltjes

- 3 teentjes knoflook

- 100 gr verse doperwten

- Sojasaus - Vissaus

- Wok-olie


Groente:

- 2 aubergines (paars of wit)

- Doosje bimi


Jus:

- 100 gr roomboter

- Verse tijm

- Verse salie

- Verse rozemarijn

- Verse teentjes knoflook

 

Extra benodigdheden:

- Hete BBQ voor direct grillen

- Oven voor reverse searing

- Kernthermometer




Groente


Was de bimi en snijd de aubergine in schuine plakken. Plaats in een skillet of BBQ-bestendige koekenpan (of bak het op je fornuis). Besprenkel met olijfolie.



Fried rice

Kook de rijst (liefst in de ochtend al).

Zet de gesnipperde sjalotjes, fijngesneden rode peper en het witte deel van de lente-ui aan in wok-olie. Bak de rijst mee totdat deze wat knapperig is.

Voeg geperste knoflook en de garnaaltjes toe en bak even mee. Voeg wat sojasaus en vissaus toe en op het allerlaatst het groene deel van de lente-ui.

De rijst kun je vlak voor het serveren weer even opbakken.


Tri-Tip reverse sear en BBQ


Haal het vlees 1 a 2 uur van tevoren uit de koelkast. Bestrooi met zout. Veeg het vocht dat vrijkomt van de Tri-Tip af.

Tri-tip reverse sear:

Plaats de tri-tip op een rekje in een op 110 graden voorverwarmde oven.

Gaar door tot een kerntemperatuur van 48°C, de kerntemperatuur zal op de BBQ nog wat oplopen, mik op 50°C tot 55°C.

Tri-tip BBQ:

Bestrooi met versgemalen peper. Plaats de tri-tip op directe hitte in je BBQ en grill rondom bruin.

Vlees laten rusten:

Haal de tri-tip van de BBQ en laat het zo’n 10 minuten rusten onder aluminium folie dat je losjes erop plaatst.


Side dishes en jus


Grill nu je groenten gaar op de BBQ. Evt de bimi iets eerder omdat die wat langer moet garen.

Voeg de boter, kruiden en gekneusde knoflook tenen samen in een kleine skillet of pannetje en plaats naast de groenten op de BBQ.



Serveren:


Snijd de Tri-Tip in plakken. Giet er royaal gesmolten boter, knoflook en kruiden overheen.

Bestrooi met gerookt zeezout. Schep de fried rice erbij en maak af met de groenten.



🍷 Wijntip: Zinfandel (primitivo). Bijvoorbeeld de Z1N van Femar Vini, uit Puglia.


23 views0 comments

Comments


bottom of page