Een heerlijke starter voor je kerstdiner. Feestelijk opgemaakt met een kwarteleitje, fris-zoete balsamico stroop, toastjes en krokante parmezaanse kaas.
Tijd: 1:30 uur
Recept voor 4 personen:
Ingrediënten
400 gr lende biefstuk
4 kwarteleitjes
1 sjalotje, fijngehakt
1 el kappertjes, fijngehakt
2 el cornichons, fijngehakt
2 tl Dijon mosterd
2 el platte peterselie, fijngehakt
1 el Olijfolie of truffelolie
2 tl Worcestersaus
Balsamico glaze
Kesbeke mosterd caviaar
Optioneel: Tabasco
1 baguette (12 sneetjes)
Overige ingrediënten
2 eierdooiers (zorg voor verse eieren)
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
200 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Benodigdheden
Scherp mes
Ovenpapier
Bakring (optioneel)
Kwastje (optioneel)
Bereidingswijze
Snijden en voorbereiden
Snijd de sjalot, cornichons, peterselie en kappertjes zo fijn mogelijk en zet opzij.
De Parmezaan korst
Knip bakpapier uit op de maat van je koekenpan.
Rasp de parmezaanse kaas en spreid uit op het bakpapier.
Bak het bakpapier met de kaas op laag vuur totdat alles is gesmolten.
Laat afkoelen zodat je er mooie stukjes van kunt breken.
Broodjes
Snijd het brood in dunne plakjes.
Verwarm ruim olijfolie in een koekenpan.
Bak de broodjes aan beide kanten lichtbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
De steak tartare maken en mengen
Snijd de biefstuk tot kleine blokjes (ca. 0,5 cm) en schep over in een ruime kom.
Splits de twee eieren en voeg de eierdooiers bij het vlees.
Roer nu de kappertjes, cornichons, sjalot en peterselie erdoor. Met kleine beetjes.
Dan Worcestersaus, mosterd, peper en zout en wat olijf- of truffelolie.
Roeren, proeven, repeat. Vul aan naar smaak, dit is persoonlijk.
Mosterd caviaar en/of Tabasco ook naar smaak indien gewenst.
Bord opmaken
Schep de steak tartare in het midden van het bord. Mooiste is via een bak/ringvorm.
Splits een kwarteleitje en zet deze in de steak tartare.
Plaats de drie broodjes in waaiervorm.
Garneer met wat groene ‘cress’ en evt mosterd caviaar.
Druk een stukje Parmezaan korst in de steak tartare.
Maak af met een streep balsamico stroop. Druppel daar wat van op je bord, zet je ringvinger en pink op de rand van bord als ondersteuning en houd met duim en wijsvinger een kwastje (of rubberen spatel) vast. Draai nu een kwartslag in een vloeiende beweging. Oefen desnoods eerst een paar keer.
Teveel gedoe? Dan volstaan een drietal druppels balsamicostroop ook (zie hieronder).
Serveer direct. Enjoy!
Wijntip: Pinot Noir of Beaujolais (Cru zoals Fleurie of Morgon).
Alternatieve serveersuggestie:
Mocht je vragen hebben, stuur me gerust een berichtje!
Comments