top of page

Spaghetti vongole

Of tagliatelle vongole. Of spaghetti kokole. Kortom, kies de pastavorm die je wil. En als je geen vongole (venusschelpen) kunt vinden is de Nederlandse kokkel een minstens zo goeie optie.



Recept voor 2 personen


- 1 netje vongole (of kokkels)

- 200 gram spaghetti (De Cecco, of zelf maken)

- 1 glas goeie witte wijn (want daar gaat toch een fles van open)

- 2 rode pepers

- 6 teentjes knoflook

- Bos platte peterselie

- 1 citroen

- 25 gr boter

- Olijfolie


Benodigdheden:

- Braadpan

- Je grootste koekenpan

- Evt pastamachine als je zelf pasta maakt



Leg een uur van tevoren de schelpen in een laag koud water met wat zout (zo zout als de zee, als richtlijn). Haal de slechte eruit, als ze stuk zijn of openstaan en niet meer dichtgaan als je erop tikt, gooi ze dan weg. Spoel goed om en ververs het water met wederom zout. Door ze alvast in water te leggen kunnen ze ontspannen en soms nog wat zand uitspugen. Spoel als laatste derde keer af zodat alles schoon en gruisloos is.



Hak de knoflook in kleine stukjes (check deze tip). Zo ook voor de rode pepers. Gooi de zaadjes weg of - als je wat meer pit wil - hak er een paar mee. Ook een flinke hoeveelheid peterselie fijnhakken en opzij zetten.


Maak de pasta - of kook de spaghetti al dente en giet af.




Pof de tomaatjes op een bakplaat in de oven op ca. 160 graden.


Schenk nu een flinke scheut olijfolie in een braadpan met dikke bodem en fruit hierin de knoflook en de pepertjes. Niet bruin laten worden. Op mijn foto zijn ze dat net iets té maar dat krijg je ervan als je kookt en foto's maakt.



Doe de vongole erbij en roer ongeveer 2 minuten om. Nu kun je de witte wijn toevoegen. Kook de schelpen met een deksel op de pan voor ongeveer 3 minuten of totdat alle schelpen open zijn.


Er zal redelijk wat kookvocht zijn en daarom werkt het fijn om het over te scheppen in een brede koekenpan. Voeg hierin stapsgewijs steeds wat pasta en schelpenmix toe plus wat van het vocht zodat het mooi bindt. Mag nog even meebakken zodat alles goed mengt. Als er erg veel vocht in de schelpenpan achterblijft vis er dan wat van het knoflook-peper mengsel uit en voeg dat toe aan je pasta.



Voeg nu ook de peterselie toe en schep goed om. Besprenkel met ruim citroensap en grof zeezout. Maak af met gepofte cherry tomaatjes.



23 views0 comments

Commenti


bottom of page