top of page

Saté ayam met fried rice

Ofwel kipsaté. En die gaan we natuurlijk niet verzuipen in de Wijko. Neen! Dat verdient toch mínstens een mooie marinade van een dag. En ook niet gewoon even grillen, maar eerst roken en dan afgrillen. Da's 't lekkerst!


Voor 2 personen:


- 300 gram kippendij filet - 50 ml sweet chili sauce

- 10 ml vissaus

- 25 ml ketjap manis - 5 teentjes knoflook

- Stukje verse gember

- Gebrand en ongebrand sesamzaad

- Verse bieslook of lente-ui - Saté spiesjes (metaal of hout)


- 200 gram droogkokende rijst (bv basmati)

- 1 zoete puntpaprika - 3 lente-uitjes

- 1 rode ui - 100 gram gefermenteerde garnaaltjes (diepvries bij de Aziatische supermarkt)

- 3 teentjes knoflook - 1 chili pepertje - Peterselie (optioneel) - 50 gram sugar snaps

- 50 gram (verse) doperwten

Extra benodigdheden:

- BBQ - Rookhout (snippers) - BBQ kwastje

Bovenstaand recept kan vrij ruim genomen worden, de hoeveelheden zijn richtlijnen. Iets meer of minder marinade maakt immers niet zoveel uit. Liever teveel uiteraard, zodat het mooi onder staat. Geldt ook voor de fried rice; daar kun je van alles naar smaak in kwijt. Altijd een mooie gelegenheid om je groentela te legen :-) Tip: begin in de ochtend met het maken van je marinade en het alvast koken van je rijst. Of beter nog een dag ervoor. Heb je die tijd niet kan het evt ook wel met een paar uurtjes. Maargoed, genoeg gekletst..aan de slag!

De kip Meng voor de marinade alle ingrediënten zoals hierboven in het eerste deel omschreven in een ruime kom. Pers de knoflook en schil en rasp de verse gember. Snijd de kippendij in kleine blokjes en schep deze bij de marinade. Zorg dat alles goed onder staat of in ieder geval goed in aanraking komt met de marinade. Dek de kom af en zet weg in de koelkast.


Na het marineren rijg je de kip aan de stokjes. Metalen spiezen zijn het makkelijkst maar een tikje riskant met vastpakken. Hout is het makkelijkst, maar daar heb je het risico op verbranden. Dus dompel ze een tijd in wat water (zonder de kip uiteraard :-) zodat ze goed vochtig zijn, of wikkel te uiteindes in wat alu-folie.

De fried rice

Als het goed is heb je de rijst al voorgekookt en af laten koelen. Zorg er in ieder geval voor dat 'ie niet meer vochtig en/of warm is. Dat bakt wat beter. Snipper de ui en paprika zo fijn mogelijk en fruit deze even in wat (wok)olie tot ze glazig zien. Niet bruin laten worden. Haal uit de pan en bak de rijst totdat deze iets knapperig is. Voeg dan je garnaaltjes, geperste knoflook en het in ringen gesneden onderste deel van de lente-ui toe en bak even mee. Het groen van de lente-ui - de bovenkant dus - snijd je ook in ringetjes maar die doen je pas op het allerlaatst erdoor, die mag rauw blijven. Je kunt de rijst gewoon apart bakken of in een skillet op de BBQ opwarmen vlak voordat je 'm serveert. Hier vind je overigens nog een recept voor fried rice die ik eerder maakte.



BBQ'en, groente en serveren

De groentes kun je vrij last minute maken, bijvoorbeeld als de bbq net is aangestoken. Maak je bbq aan en knijp de luchttoevoer wat zodra de houtskool goed is. Plaats de kipsateetjes op het rooster, voeg wat rookhout toe en sluit de kap. Het vlees zal nu al wat garen en wat droger worden. Na zo'n 10 minuten open je de luchttoevoer en daarna de kap. Draai de stokjes en bestrijk ze met een kwastje met nog wat van de overtollige marinade. De houtskool zal nu wat heter worden en de stokjes kunnen worden afgegrild.



Serveer met de fried rice en de groentes. Maak af met wat sesamzaad, bieslook of lente-ui en evt nog wat sweet chili sauce bij de sateetjes.


Wijntip: Pinot Gris of een lichtzoete Riesling. Selamat makan!




17 views0 comments

Comments


bottom of page