top of page

Rubeye - ribeye met een rub, van the Bastard

Eens een keer een andere manier van ribeye maken op de BBQ. Meestal gebruik ik alleen peper en zout en grill ik ze af. Ditmaal gebruikte ik een rub. Erg geslaagd! Deze rub bevat - naast rietsuiker, zout, peper en kruiden - ook wat cacao. Dat geeft een erg lekkere mooie diepe smaak. En doordat ik het vlees eerst gaarde op lagere temperatuur en indirecte hitte werd het heel mooi mals en zacht.



Recept voor 2 personen:


- 1 ribeye van ca. 500 gram (ga voor wat dikker dan op de foto) - 3 el Tonyrub nr. 1 (te bestellen bij the Rub Club)

- 1 zoete aardappel - 2 el crème fraîche - 2 el mayonaise - 1 tl citroensap (optioneel) - Bimi (paar stengels)

- 4 grote tenen knoflook - 25 gram boter - Verse salie en rozemarijn (optioneel)

Overige benodigdheden:

- Aluminium folie - Kernthermometer

- Heat deflector - Handje rookhout snippers

- BBQ uiteraard



Voorbereiding Start met de ribeye in de rub te zetten. Smeer de ribeye eerst met wat olijfolie in en daarna met de rub. Plaats dit in een ziplock bag. Leg minstens een uur weg, maar langer is uiteraard beter. En als je het helemaal goed wil doen kun je het vlees eerst nog met zout bestrooien en na een uurtje afspoelen en droogdeppen. Dan onttrekt dat nog wat vocht uit het vlees. Steek je BBQ vast aan en concentreer je daarna op de overige ingrediënten. Je hebt eerst indirecte hitte nodig dus laat het houtskool na aanmaken wat matigen. Kook de zoete aardappel in water met wat zout. Gewoon tegen zacht aan koken, zoals je 'm normaal zou eten. We grillen deze straks alleen nog maar even kort af. Kook ook twee van de vier teentjes knoflook kort mee, die grill je straks ook mee. Net als de bimi.

Die kan ook rauw erop, maar lekker om eerst even kort voor te koken. De andere twee plet of snijd je in tweeën en voeg je samen met de boter en de kruiden in een klein pannetje. Deze plaatsen we straks ook op de BBQ voor de jus. Meng de mayo en creme fraiche, eventueel met nog wat citroensap. Die kan straks bij de zoete aardappel.


BBQ-en


Nu begint het echte werk! Breng de temperatuur van je BBQ naar 110-120 graden en plaats de heat deflector. Tip: leg wat alu folie hierop tegen het druipen van de rub. Haal de ribeye uit de koelkast, plaats op het rooster en sluit de kap. Lekkerst is om ook nog wat rookhout toe te voegen. Gaar door tot een kerntemperatuur van ongeveer 45 graden. Verwijder de heat deflector en stook de BBQ weer goed op tot grill hitte. Leg de ribeye ondertussen even weg in wat alufolie. Grill aan beide zijden kort af zodat zich een mooie korst vormt (bark). De kerntemperatuur die je wil is zo tegen de 50 graden. Laat weer even rusten onder alu folie en snijd dan in dunne plakjes/reepjes.



Tijdens het afgrillen en rusten van het vlees kun je mooi de zoete aardappel, bimi en de knoflook meegrillen. Dit is de gekookte knoflook, die halveer je even en plaats je met de bimi op de BBQ. Ook het pannetje met boter en kruiden kan op het rooster.


Serveer op een voorverwarmd bord conform foto. Eet smakelijk!



17 views0 comments

Comments


bottom of page