Wagyu-Black Angus ribeye met Gratin Dauphinois en gegrilde prei
- Geert Ploeger
- Apr 8
- 3 min read
.iNK. Veruit mijn favoriete vlees bij de Beef Boutique. Deze ‘cross breed’ van wagyu en black angus geeft echt supermooi vlees met een fijne marmering. Nóg lekkerder als je ‘m grillt.
Met een gratin en de gegrilde prei ernaast echt een supercombi.

Tijd: 1,5 uur
Recept voor 2 personen:
Ingrediënten
2 ribeyes van ieder ca. 300 gr – hier zie je een aantal mooie opties
1 grote prei
Paar stronkjes bimi
8 a 10 shiitake paddestoeltjes
5 a 6 middelgrote aardappelen, vastkokend
200 ml room
50 gr Gruyère kaas
1 teentje knoflook
Verse tijm
Verse nootmuskaat
Maldon gerookte zoutflakes
Benodigdheden
Ovenschaaltje of skillet voor de gratin
BBQ en houtskool + evt rookhout
Evt steekring als je ronde gratin wil hebben

Bereidingswijze
Voorbereiding
Haal de ribeyes bij voorkeur een uurtje van tevoren uit de koelkast. Zo kunnen deze iets op temperatuur komen. Bestrooi met wat zout en dep het vrijgekomen vocht straks af.
Schil de aardappels en snijd of schaaf ze in dunne plakjes. Een kaasschaaf is prima, anders een madoline of gewoon met de hand.
Was de prei, snijd het kontje eraf en de donkergroene uitloper. Je houdt uiteindelijk een soort staaf over.
Bak de shiitakes in lekker ruim boter en zet opzij, die kun je straks meeverwarmen op de BBQ.
Verwarm de oven op 160 graden en steek de BBQ vast aan. Die heb je straks op grill-hitte nodig.
Gratin > een uitgebreider recept vind je hier op mijn site
Plet een teentje knoflook en wrijf daar de ovenschaal mee in.
Smeer er daarna wat boter in of druppel wat olijfolie.
Voeg de plakjes aardappel met de room toe in de schaal en verdeel een beetje.
Voeg nu ook wat peper, zout en nootmuskaat toe en hussel dat er wat doorheen.
Als je op de aardappels drukt moeten ze nét een beetje onder staan met room.
Rasp de kaas er overheen, wat tijm en voeg kleine klontjes boter toe bovenop.
Plaats in een op 65 graden voorverwarmde oven en bak mooi goudbruin. Prik met een mes om te gaarheid te testen. Rond de 30-40 mn zou genoeg moeten zijn.
Laat hierna wat afkoelen, dat schept makkelijker op.

Prei, bimi en ribeye
Grill als eerste de prei. Die mag echt helemaal zwartgeblakerd van de BBQ afkomen; de buitenste schil eet je toch niet en vanbinnen wordt ie dan lekker zacht.
Gril ook de bimi mee en houd daarna warm onder wat folie, in je afkoelende oven of warm straks weer even op als je vlees ligt te rusten.
Bak de ribeyes mooi sizzling hot tot goudbruin. Zo’n 3-5 minuten aan beide kanten maar dat is helemaal afhankelijk van de dikte, je vuur en hoe je ‘m eet. Dus lekker op gevoel doen, zo doe ik het ook altijd. En anders met de thermometer tot zo’n 50 graden.
Laat zo’n 5 minuten rusten onder alu folie. En warm nu bv nog even je groente en shiitake op.

Bord opmaken
Plaats als eerste een stuk gratin op je voorverwarmde bord. Een vierkantje, of als je je uit wil sloven – zoals ik – dan maak je er een mooie ronde vorm van met een steekring.
Snijd de prei in twee stukken en daarna over de lengte open. Verwijder evt de zwarte buitenkant, maar je kunt het zachte deel er ook gewoon uit eten. Plaats de bimi ernaast. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout.
Voeg ook de shiitakes toe en giet wat van de gesmolten boter mee.
Snijd de ribeye in (schuine) plakken, bestrooi met grof Maldon gerookt zout.
Eet smakelijk!

Wijntip: Barolo

Comments