top of page

Rabarbercompote met hangop

Een (na)gerecht dat mijn moeder vroeger vaak maakte. Met rabarber uit eigen moestuin. Ik vond het eerst altijd erg zuur, maar met wat suiker en vaak ook rozijnen werd het al snel één van mijn favoriete toetjes. Het is vrij eenvoudig te maken maar superlekker!



Recept voor 4 personen:


- 3 a 4 stelen rabarber (kies ze zo rood mogelijk)

- 1/2 sinaasappel - 1 liter volle yoghurt

- 1 stokje vanille (of evt vanille suiker)

- 4 el fijne kristalsuiker

- Snufje kaneel

- Steranijs - 1 speculaasje (of ander koekje) - Garneer blaadjes (ik had vene cress, maar munt kan ook)

Extra benodigdheden:


- Spuitzak met breed spuit-tuutje - Evt draai plateau (bv van Plate-it)


Let op: doe dit gedeelte een dag/nacht van tevoren! Plaats een zeef in een ruime bak of pan en plaats een schone theedoek in de zeef. Giet hier de yoghurt in en zet weg in de koelkast. In de nacht (of gedurende de dag) zal het vocht eruit lopen en houd je een hele volle smakelijke kwark-achtige versie over. Was en snijd nu de rabarber in stukje van ongeveer 2cm lang. Gooi eventuele droge en gespleten uiteindes weg. Voeg dit samen met het sap van een halve sinaasappel in een (steel)pannetje.


Bewaar wat mooie stukje voor de garnering straks. Deze kun je straks apart koken en iets korter. Snijd je vanille stokje over de lengte volledig doormidden en schraap met een lepel de zachte binnenkant eruit en voeg dit bij de rabarber. Zo ook de suiker en de kaneel. Steranijs kan ook, maar die had ik alleen voor de garnering, omdat deze nogal eens uit elkaar vallen bij het koken. Zet het pannetje op een laag/medium vuurtje tot de rabarber uit elkaar begint te vallen. Blijf roeren en proef af en toe, voeg evt nog wat suiker toe. Het moet een mooie egale beetje appelmoes-achtige massa worden. Laat daarna even afkoelen.

Kook ondertussen ook in een apart pannetje met wat water en suiker de garneer-stukjes beetgaar. Plaats je hangop in een spuitzak met een brede spuitmond. Vorm hiermee een een ronde wand van hangop terwijl je je bord op een draaiplateau hebt. Kan ook zonder uiteraard, maar dan wordt ie iets..eeh vrijer :-) Maar ey niét minder lekker! Schep de rabarber compote in de hangop-vorm en garneer conform foto. Of iets wat erop lijkt, ik had ook nog wat varianten:



20 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page