Geïnspireerd op ‘Pulpo a la Gallega’ of ‘Polbo á feira’. Maar naast de paprika en aardappel nu ook lima- en zwarte bonen en aspergetips.
Recept voor 2 personen
Octopus (rest kun je invriezen):
- 1 octopus, 2 poten nodig
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 3 laurierblaadjes
- Gerookt paprikapoeder
- Halve fles witte wijn
Paprika crème:
- 1 rode puntpaprika
- Olijfolie
Garnering:
- 2 aardappels, vastkokend
- Potje limabonen (bv Bonduelle)
- Potje zwarte bonen - haricot noirs
- 10 aspergetips (dunne asperges)
- 2 zwarte olijven zonder pit in ringetjes
Optioneel:
- Cress (groene kiemen)
- Eetbaar bloemetje
Overige benodigdheden:
- Staafmixer
- Zeef
- Spuitzak (te krijgen bij AH)
De pulpo/octopus
Was de octopus goed om evt zand en gruis uit de zuignappen eruit te krijgen. Verwijder het zwarte snavelbekje onderin en snijd de kop t/m de ogen eraf. Je kunt dit deel - minus de ogen - wel eten maar ik vind dat niet echt de moeite en wat taai.
Pen en snipper de rode ui en knoflook en zet even aan met ruim olijfolie. Laat de uien niet bruin worden. Voeg de octopus toe en blus af met de wijn.
Voeg laurierblad, peper, zout en en paprikapoeder toe en sluit de deksel.
Zet op laag vuur en laat zo'n uur tot anderhalf uur sudderen. Draai zo nu en dan en test met een prikkertje: glijdt die er makkelijk in dan zit het goed. Teveel weerstand: langer sudderen nog.
Voor dit gerecht gebruik je één poot per persoon. Verwijder wat van het overtollige zachte vel van de poot. De poot bak je straks even kort aan in wat olijfolie.
Aardappel en parpika crème
Schil en kook de aardappelen. Ik had een steekring om er mooie rondje van te maken maar dat kan ook met een mesje. Beste is om dit vóór het koken te doen.
Snijd de puntpaprika open en verwijder de zaadlijsten. Grill in de oven op 160 graden totdat het mooi zacht is. Pureer en mix met wat peper en zout naar smaak en wat olijfolie om 'm mooi glad te krijgen. Passeer door een zeef en vang op in een spuitzak.
Overige ingredienten
De bonen kun je in een klein pannetje opwarmen maar ook prima op kamertemperatuur eten.
Aspergetips kort koken of bakken op laag vuur. Platen
Bak de pulpo poot kort op hoog vuur in een koekenpan. Ondertussen leg je de aardappel, bonen, tips en olijfringetjes neer. Daarna de pulpo poot en als laatste de paprika crème (zodat deze niet ondertussen uitloopt). Maak af met wat grof zeezout en gerookt paprikapoeder.
Buen provecho!
Wijntip: Albariño!
Comments