top of page

Passata

Passata is tomatensaus die gemaakt wordt van verse tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dan dus verwijderd. Een handig basisrecept voor lasagne, bolognese, bloemkoolpizza of gewone pizza.


Recept voor ongeveer een halve liter passata (portie zolas hierboven afgebeeld). Onderstaande is slechts een richtlijn.


- Ca 50 cherrytomaatjes/romaatjes

- 1 bol knoflook

- 10 blaadjes verse salie

- 5 takjes tijm - 5 takjes rozemarijn

- 2 sjalotjes

- Balsamico stroop Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat of ovenplaat met bakpapier. Hoeft niet maar scheelt schoonmaakwerk.

Verwijder de takjes en kroontjes van de cherrytomaatjes en plaats deze in de ovenschaal. Snijd de sjalotjes in grove stukken en verwijder de schillen en harde onderkantjes van de knoflook. Voeg ook toe aan de schaal. Besprenkel met ruim olijfolie, peper en zout. Voeg kruiden toe zoals rozemarijn, salie en tijm. Maar kan bv ook verse oregano en of basilicum zijn. Verwijder in ieder geval zoveel mogelijk van de harde takjes.



Bestrooi met ruime hoeveelheid balsamicostroop en plaats in de oven voor ongeveer een uur. Of tot de tomaatjes wat bruin zien en barsten. Ook de knoflook mag wat bruin en zacht worden.


Laat iets afkoelen, verwijder eventuele harde stukjes of takjes.



Verplaats naar een ruime hoge beker of kom en pureer het geheel met een goede scherpe staafmixer op de hoogste stand tot een gladde saus. Haal door een zeef als je er teveel harde stukjes of pitjes in vind zitten (meestal is dat wel de moeite).



8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page