top of page

Paella met kip, chorizo en gamba's

Een van oorsprong Valenciaans en typisch Spaans gerecht. Met de vulling valt enorm veel te variëren. Met de bereidingswijze ook. Onderstaand mijn interpretatie van de paella ella ella en zoals ik 'm het lekkerst vind.



Voor 6 personen:


- 500 gr paella rijst

- 400 gr gamba’s (schoongemaakt)

- 1 kg mosselen (in schelp, anders 300 gr)

- 18 kleine kippepootjes (kant en klaar, gekruid)

- 2 a 3 voorgekookte pulpo poten

- 150 gr chorizo in één stuk

- 4 rode paprika’s (of 2 gele en 2 rode)

- 4 grote uien

- 4 teentjes knoflook

- Ca. 15 saffraandraadjes

- Kippenbouillon/fond

- 400 gr Tasty Tom/cherry tomaten

- 150 gr erwten

- Bieslook

- Paprikapoeder

- Evt cayennepeper


Benodigdheden:

- Grote ruime koekenpan of - beter nog - een paella pan

- Evt brander



Bak de paprika en flambeer deze met een brander. Zet opzij.

Karameliseer de uien, knijp op het laatst twee teentjes knoflook erbij uit. Even meebakken. Paprika toevoegen en in bakje opzij zetten.


Kook de mosselen en haal ze uit de schelp. Bewaar er een paar nog in de schelp, dat serveert straks wat mooier. De mosselen nog even zachtjes opbakken om ze wat minder vochtig te maken.


Snijd de (gekookte) pulpo poot in plakjes


Snijd de chorizo 'brunoise', bak ze uit en bewaar het vet.


Bak de gamba’s in het chorizovet en flambeer ze.

Overdwars halveren of in stukjes om het formaat wat kleiner te maken.


Rasp de tomaten zodat alleen het sap/moes overblijft en gooi de schil weg.


Kook 1,5 blokje kippenbouillon in 1,5 ltr water. Of gebruik (een gedeelte) kippenfond.


Voeg in een kommetje 4 eetlepels hete bouillon aan de saffraandraadjes toe om even voor te weken.



Bak nu de rijst in een brede koekenpan (of natuurlijk een paella pan als je die hebt) met veel olijfolie tot deze glazig ziet (ca. 5-10 min).


Tomatenraspsel erbij. Begin met toevoegen hete bouillon/fond en roer regelmatig met een spatel. Saffraanmengsel erbij. Proeven tot rijst goed is. Daarna langzaamaan alle andere ingredienten toevoegen.


Zo hoort het helemaal niet, zullen de Spanjaarden zeggen.

Klopt. Maar zo is het ook lekker amigos!



Wijnsuggestie:

Godello of Garnacha - Met dank aan AWA


29 views0 comments

Comments


bottom of page