top of page

Kerstrecept 6 van 9 - Paddenstoelenrisotto

Een prachtig vegetarisch hoofdgerecht met verfijnde smaken en vol met umami. De keuze voor welke paddestoelen is persoonlijk, laat je daarin vooral adviseren door je groentespecialist. Echt een onvergetelijke indruk maken? Voeg er dan verse truffel aan toe. Maar met truffelolie is het ook al subliem!


Tijd: 2 uur

Recept voor 4 personen:


Ingrediënten


  • 350 a 400 gr Arborio risotto

  • 100 gr bakje beukenzwammetjes

  • 150 gr kastanjechampignons

  • 100 gr cantharellen

  • 100 gr eekhoorntjesbrood

  • 3 uien of sjalotten fijngehakt

  • 2 el truffelolie

  • 2 el olijfolie

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • Erwtenkiemen of andere ‘cress’ ter garnering

  • Optioneel: verse (winter)truffel 


Overige ingrediënten

  • 1 ltr. bospaddenstoelen bouillon

  • 200 gr Parmezaanse kaas, versgeraspt

  • 2 glazen droge witte wijn

  • 50 gr boter

  • Peper en zout naar smaak

 

Benodigdheden

  • Ruime koekenpan

  • Kleine koekenpan

  • Ruime steelpan (1 ltr. +)

  • Soeplepel

  • Siliconen spatel




Bereidingswijze

 

De Parmezaan korst

  1. Knip bakpapier uit op de maat van je koekenpan.

  2. Neem de helft van de Parmezaanse kaas en spreid uit op het bakpapier.

  3. Bak het bakpapier met de kaas op laag vuur totdat alles is gesmolten.

  4. Laat afkoelen zodat je er mooie stukjes van kunt breken.

 

Voorbereiden paddenstoelen

  1. Borstel of veeg alle paddenstoelen schoon (niet wassen). Wil je ze toch wassen, laat ze dan goed uitlekken op keukenpapier.

  2. Snijd de kastanjechampignons in reepjes

  3. Snijd de beukenzwammetjes los van de gezamenlijke onderkant

  4. Houd de cantharellen heel, grote wel snijden.

  5. Pro-tip: snijd een ruitjespatroon in het eekhoorntjesbrood (apart bakken)

 

Paddenstoelen bakken

  1. Verhit 1 el olijfolie en een klontje boter in een koekenpan.

  2. Bak alle paddenstoelen tot ze goudbruin en gaar zijn.

  3. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.

  4. Bewaar een paar van de mooiste voor de garnering straks.

  5. Tijdens het risotto maken kun je ze evt. op 70-80 graden warmhouden in de oven.




Risotto maken

  1. Verhit in een grote koekenpan 1 el olijfolie en 25 g boter op laag vuur.

  2. Fruit de fijngehakte uien en de knoflook tot ze zacht zijn.

  3. Voeg de risottorijst toe en bak 1a 2 minuten tot de korrels glazig worden.

  4. Blus af met de witte wijn en roer tot deze is opgenomen.

  5. Voeg een soeplepel warme bouillon toe aan de risotto en roer regelmatig.

  6. Blijf bouillon toevoegen, tot de rijst beetgaar is (dit duurt 18-20 minuten).

 

Paddenstoelen en kaas toevoegen

  1. Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de risotto zodra deze bijna gaar is.

  2. Voeg 2 el truffelolie en de andere helft van de geraspte kaas toe.

  3. Proef en vul aan met evt. zout, peper, kaas, truffelolie.

  4. Doof het vuur en laat de risotto een minuut rusten met de deksel op de pan.


Bord opmaken

  1. Plaats de risotto in het midden op voorverwarmde borden (kan ook diep bord).

  2. Garneer met de cantharellen, wat beukenzwammetjes en eekhoorntjesbrood.

  3. Steek een stukje Parmezaan korst in de rijst.

  4. Maak af met cress en wat druppels truffelolie.

 

Wijntip: Chardonnay (bv. Chablis), Sauvignon Blanc (bv. Sancerre of Pouilly-Fumé) of Vermentino.

Mocht je vragen hebben, stuur me gerust een berichtje!


 


20 views0 comments

Comments


bottom of page