Ok, maar welke dan? Mijn all-time favourite is toch wel de Gillardeau. En zeker ook de Ierse oesters, vaak ook aangeduid met 'Umami oester'. Niet echt een recept, maar voor de compleetheid mag deze niet ontbreken.
Recept voor 2 personen:
- 6 oesters (of in vakjargon: een half dozijn)
- 1 citroen
- Peper (vers gemalen)
- Sjalot
- Rode wijn azijn
Benodigdheden:
- Goed scherp oestermes
- Oester handschoen (maliënkolder) - een theedoek kan evt ook voor de durfals
Persoonlijk vind ik dat je met goeie ingrediënten niet teveel moet doen. Daarom ga ik altijd voor alleen peper en citroen. Of soms gewoon alleen citroen. En dan direct uit de zee:
Mocht je toch iets anders willen dan is de rode wijn dressing wel een goeie.
Snipper hiervoor een sjalotje zo klein mogelijk en voeg dit samen met 4-5 eetlepels rode wijn azijn. Laat minimaal 10 minuten trekken.
Oesters openen is altijd wel even een klusje...
1. Pak de oester in je beschermde hand met de platte schelp naar boven.
2. Steek je oestermes tussen de twee schelphelften op ongeveer éénderde van boven.
De spier zit aan de rechterkant van de oester. Niet gaat wrikken, dan heb je kans op schilfers in het oestervlees.
3. Als de schelp meegeeft draai je het mes een kwartslag zodat de schelp los komt.
4. Snij vervolgens langs de sluitspier naar het midden van de schelp.
5. Houd de oester goed horizontaal zodat het vocht er niet uitloopt.
6 Verwijder de platte schelp. 7. Snij de oester onderlangs los van de schelp en draai 'm om in de schelp. Dan weet je zeker dat de oester volledig los is. Verwijder eventueel gruis of schilfers.
Comments