top of page

Limoncello-kip met risotto, beukenzwam, pied de mouton en venkel

Limoncello is lekker om te drinken maar zéker ook om te verwerken in een gerecht. Het fris-zure smaakkarakter gaat mooi samen met de malse kippendij en de romige risotto. En met het anijsachtige van venkel. Er komt veel samen op dit bord! Check ook de making-of reel op insta!



Recept voor 2 personen


Kip en saus:

- 400 gr kippendij filets

- 1 vol shot/borrelglas Limoncello - aanrader > Limebro's

- 1 bio citroen (ga voor bio én was 'm voor gebruik want het gaat met schil in de pan)

- 3 el bloem

- Verse salie


Risotto:

- 150 gr risottorijst (arborio of beter nog: acquerello carnaroli)

- 75 gr parmezaanse kaas

- 1 glas witte wijn (bv chardonnay en dan liefst houtgelagerd vanwege de paddestoelen)

- 2 potten kip- of gevogelte fond - 0,5 ltr bouillon kan ook

- 2 middelgrote uien

- 2 teentjes knoflook


Groente en paddestoelen:

- 1/2 venkel

- 50 gr beukenzwammetjes (hoeveelheid naar eigen smaak)

- 50 gr Pied de Mouton (hoeveelheid naar eigen smaak) Overige benodigdheden:

- Serveerring (optioneel)



De risotto


Beste om die het eerst te maken. Giet je kippenfond in een pannetje en breng tegen de kook aan. Of je kippenbouillon. Houd een soeplepel bij de hand om het straks mee over te kunnen scheppen.


Snipper nu de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Bak glazig op een laag vuurtje in een ruime koekenpan. Dit is de sofrito (de smaakbasis voor je risotto).


Voeg de risottorijst toe en bak deze even mee op iets hoger vuur. Schep om met een spatel tot alle korrels glimmend zijn van de olie en de uien en wat glazig zien. Beste met een siliconen spatel, om de korrels niet te beschadigen. Dit mag ongeveer 3 minuten en heet tostatura (het bakken).


Dan het afblussen. Ofwel sfumare (blussen). Dit kan met je glas witte wijn maar ook direct met de fond. Wijn is wel het lekkerst uiteraard (no shit!).

Nu gaan we het verder laten garen met de kippenfond. Dit deel heet brollo (garen met kookvocht )

Doe dit geleidelijk en gelijkmatig door steeds kleine hoeveelheden fond toe te voegen en voorzichtig om te scheppen en weer te verdelen.


Doe dit totdat de korrels mooi beetgaar zijn. Droogt het uit? Dan extra fond erbij scheppen en omroeren. Fond op? Dan maar met heet water..door de halve liter fond zal er al voldoende smaak in zitten.


Op het laatst mag de parmezaan er doorheen, maar doe dat op het moment dat je kip en de rest ook klaar is. Je kan het vuur dus nu even uitzetten en de deksel op de pan doen.



De paddestoelen


Kun je prima tussendoor doen; gewoon schoonboenen (liever niet wassen) en in wat boter op laag vuur bakken tot ze ietwat bruin zien. Zet een klein deel opzij en doe de rest in de risotto.



De venkel


Kun je ook prima tussendoor doen. Was en snijd in stukken. Je kunt er ook mooie plakken van snijden maar dan heb je wel het wat harde hart er nog in zitten (massieve witte deel in het midden).

Ik heb ze gegrild in de oven op 200 graden, maar je kunt ze ook bakken.



De kip


Snijd de kippendij filets rondom een beetje schoon - dwz vetjes een beetje eraf en evt op wat hardere stukjes controleren en wegsnijden. Portioneer in zo gelijk mogelijke stukken maar maak ze niet te klein. Bestrooi met zout en daarna bloem en klop de overtollige bloem een beetje eraf.


Bak rondom mooi bruin in olijfolie en voeg halverwege het bakken ook wat klontjes boter, geplette tenen knoflook, schijfjes citroen en salieblaadjes. Neem de kip, citroen, salie en knoflook uit de pan, doof het vuur en blus af met je shotglas (of meer) limoncello. Zet de afzuigkap uit - als je die aan hebt staan - en flambeer tot de alcohol verdampt is. Voeg wat klontjes boter toe en een beetje bloem voor de binding.

Leg hierna de kip met de schijfjes citroen weer terug en houd warm op een laag pitje.




Plating


Zorg voor voorverwarmde borden en dat alles mooi warm is. Zowel de kip als de risotto als de paddestoelen kun je prima warmhouden op een laag vuurtje en anders op die manier snel weer even op temperatuur brengen.


Op dit moment kun je nu ook de parmezaan en de apart gehouden paddestoelen door de risotto roeren. Plaats als eerste via een serveerring de risotto. Snijd je kip in mooie schuine plakken en plaats die ernaast. Giet er nog wat van de limoncello-boter saus overheen en gebruik de citroen uit de pan als garnering.


Maak af met de venkel uit de oven en de overgehouden paddestoeltjes.


Eet smakelijk!


🍋 Dit keer geen wijn- maar limoncellotip: Limebro’s Limoncello > hier te bestellen






32 views0 comments

Comments


bottom of page