Of completer: 'lasagne al forno' (bladen uit de oven). Hoewel lasagna een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland. Waar 'lasanon' platte deegkoek betekent. Da's ook wat!
Recept voor 8 personen
- 1 kg rundergehakt
- 2 ons hamreepjes - 2 ons guanciale of gerookte spekreepjes
- 2 potten lasagnesaus (liefst zelf maken natuurlijk)
- 2 potten béchamelsaus (liefst zelf maken)
- 2 a 3 pakken lasagnebladen (liefst De Cecco, of vers maken)
- 150 gr tomatenpuree
- 4 zoete puntpaprika’s
- 1 aubergine - 4 stengels bleekselderij - 2 wortels
- 1/2 courgette
- 2 a 3 grote uien
- 1 bak champignons
- Geraspte (parmezaanse) kaas of mozzarella
- Verse tijm, oregano en salie
- 5 tenen knoflook
- Paprikapoeder (gerookt)
- Olijfolie
Maak eerst de rode saus:
Puntpaprika’s in stukjes snijden en op zacht vuur in grote braadpan met olijfolie bakken tot ze wat bruin worden. Liefst nog met de brander een handje helpen. Voeg hier ook wat gerookt paprikapoeder aan toe.
Apart houden in een kom en dan in dezelfde pan uien op zacht vuur karameliseren. Ook de spekjes kunnen er nu bij om even mee te bakken. Tip: snijd de blokjes zo klein mogelijk van tevoren.
Bij de paprika voegen en overtollige olie uit de kom teruggieten in de pan. Snijd de aubergine in kleine blokjes en bak deze in de ui-parika-olie.
Doe de aubergine ook in de kom met ui en paprika en gebruik de pan om de tomatenpuree even in aan te zetten. Mag wat aanbakken want dat komt zo toch wel weer los met de saus. Voeg nu het gehakt toe. Niet bruinbakken maar wel gaar.
Knoflook op het laatst toevoegen plus de 2 potten rode lasagnesaus saus.
20 minuten zacht laten pruttelen zodat alles mooi kan mengen.
Kruid naar smaak met peper, zout, parikapoeder, tijm, salie en oregnao.
Dan de béchamel saus:
Snijd de champignons in dunne kleine plakjes. De halve courgette ook.
Met wat olie of boter zacht bakken (niet bruin laten worden). Dunne hamreepjes toevoegen.
Daarna de 2 potten béchamelsaus erbij plus wat verse kruiden. Liefst ook nog wat kaas.
Daarna bouwen: eerst laagje rode saus in de ovenschaal, dan lasagnebladen. Dan een dikke laag rode saus (ca. 2 cm). Dan weer lasagnebladen. Eindigen met dikke laag witte saus (ca. 1 cm).
Bestrooi met de kaas plus verse kruiden.
30-45 minuten in de oven op 180 graden. Dreigt de kaas te bruin te worden, dek de schalen dan losjes af met aluminium folie.
Heb je wat minder tijd? Dan kun je de lasagnebladen ook voorkoken. Dan kan ie korter in de oven.
Zo nu en dan prikken zodat sappen wat kunnen weglopen en intrekken.
Als je er met een prikker doorheen kan is de lasagna gaar.
Iets af laten koelen alvorens te snijden.
Wijnsuggestie:
Chianti of Dolcetto - Met dank aan AWA
Comments