top of page

Lamsrack met ras el hanout-bloemkool, parelcouscous, tahini saus en granaatappel

Een mooi gerecht om mee te bewijzen dat bloemkool helemaal niet saai hoeft te zijn. De Marokkaanse kruiden ras el hanout ('het beste van de winkel') maken het samen met de lamsrack en de granaatappelpitjes een bijzonder smaakvol gerecht.


Recept voor 2 personen:


- Lamsrack (6 ribs) - 1 kleine bloemkool - 100 gr parelcouscous - 1/2 granaatappel - 2 el tahin pasta

- 6 el volle yoghurt - Ongebrande amandelen/schaafsel - Ras el hanout - Kerry - Kurkuma - 4 teentjes knoflook - Verse rozemarijn, tijm en salie Extra benodigdheden:


- Staafmixer - Kernthermometer - Aluminiumfolie



Maak als eerste de kruidenmarinade (en korst) voor je lamsrack. Pureer hiervoor de verse kruiden, amandelen, knoflook, peper en zout met wat olijfolie. Smeer hiermee het vlees in en zet liefst een paar uurtjes weg in de koelkast om in te trekken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd dan je bloemkool in plakken van 2 a 3 cm. Kan horizontaal of vertikaal; er zullen altijd wat kleine stukjes af vallen, (zie linksboven) maar die kun je gewoon meeroosteren uiteraard.


Bestrooi met ruim ras el hanout, kerry, kurkuma - daar niet te veel van en pas op daarmee want dat spul trekt overal in - peper, zout en wat olijfolie. Leg de plakken bij voorkeur op een rooster maar mag ook op een bakplaat. Gebruik van bakpapier valt aan te raden - zie opmerking over de kurkuma. De bloemkool moet zo'n 1 a 1,5 uur in de oven om mooi zacht en bruin te worden. Kan ook korter en hogere temperatuur maar mijn ervaring is dat langzaam en lager lekkerder wordt (low 'n slow baby!). Gewoon een beetje prikken en zo de gaarheid checken. Mag nog wel iets al dente zijn.



Snijd dan je granaatappel open en haal de pitjes eruit.



Maak ook vast je tahini saus. Hiervoor meng je je tahin met yoghurt en zet dat opzij in een kommetje voor straks. Je kunt er evt ook nog wat verse knoflook doorheen persen.


Dan je lamsrack. Haal deze 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast en smeer het kruidenmengsel nog even goed uit over het vlees.


Bak je lamsrack rondom goed bruin, maar pas op de dat amandelen niet verbranden.


Geef 'm nog een tikje in de oven (die toch nog aanstond) op 180 graden. Mik op een kerntemperatuur van uiteindelijk 51 graden. Dus ik haal 'm dan eruit bij iets van 48-49 graden omdat het vlees tijdens het rusten nog iets door gaart. Doe dat rusten voor zo'n 10 minuten, liefst onder alu folie.


Snijd de racks tussen de ribben door in mooie gelijke plakken. Serveer dakpansgewijs en vul je bord met de overige ingrediënten.


🍷 Wijntip: moeilijk, hier past (denk ik) best veel bij. In ieder geval iets stevigs. Ik had een Toscaanse sangiovese, de Fabbrica Newton Rosso 2020. Maar een Carmenère, Cabernet Sauvignon, Shiraz of Rioja (Gran) Reserva doen het ongetwijfeld ook super. En een Chianti Classico ook wel!




44 views0 comments

Comments


bottom of page