Een eigen interpretatie op één van m'n favoriete gerechten; Pulpo a la Gallega. De drie belangrijkste smaken daaruit - pulpo, aardappel en gerookt paprikapoeder - liet ik ieder op een iets andere manier terugkomen. Plus nog wat gegrilde beukenzwammetjes en wortel. Omdat eeeh ja, die had ik nog over en paste er ook goed bij.
Recept voor 2 personen:
Voor de pulpo
- 4 octopus poten (quatropus ja) - Olijfolie - Zeezout - Gerookt paprikapoeder
Voor de aardappelpuree
- 2 a 3 aardappels (Malta of Nicola zijn lekker smakelijk)
- Kookroom (35% vet)
- Boter
Voor de paprikapuree
- 1 zoete puntpaprika of gewone rode paprika
- 1 tl ketchup
- Olijfolie extra vergine
Voor de knoflookolie
- 3 teentjes knoflook
- Olijfolie extra vergine
Overigen (optioneel):
- 1 wortel
- Beukenzwammetjes - Vene cress (groene blaadjes met paarse nerf)
Benodigdheden:
- BBQ (en anders een grill- of koekenpan)
- Staafmixer
- Spuitzak of spuitflesje
- Zeef
Aardappelpuree
Schil en snijd de aardappels in gelijke blokjes. Kook tot ze iets zachter zijn dan je ze zou eten. Duw met een lepel door een zeef in een pannetje en voeg ruim room, boter en zout toe. Roeren tot je een mooie aardappelpuree hebt. Zet opzij om straks weer iets op te warmen.
Paprikapuree Snijd de paprika overdwars open en verwijder de zaadlijsten en steel. Kwast hier wat olie over heen en grill de paprika's op de BBQ tot ze mooi gegrild zijn. Laat afkoelen en pureer met de staafmixer. Passeer door een fijne zeef, voeg een kneepje ketchup, iets olfijolie en wat fijn zout toe naar smaak.
Leg opzij in een spuitzak of spuitflesje. Beste is om het warm te houden au bain marie of in een warmhoudlade.
Knoflookolie
Knijp wat teentjes knoflook uit in olijfolie in een koekenpan op een laag vuurtje. Laat een beetje meesudderen en giet af door een zeef. Laat afkoelen en zet opzij.
Pulpo Kook de pulpo volgens dit recept. Extra respect als je daar voor gaat, maar de voorgekookte bij de Albert Heijn vind ik altijd verrassend goed dus dat kan ook. Deed ik in dit geval ook zal ik toegeven. Smeer in met wat olijfolie en grof zeezout en grill de pulpo op een loeihete BBQ op direct hitte. Hoeft maar kort want ze zijn al gaar.
Serveren Spuit als eerste je paprikapuree op het bord in een motief of vorm die je mooit vind. Snijd één poot in schuine plakken en leg de andere in zijn geheel er overheen. Of een enkele losse, beetje mee spelen. Schep wat aardappelpuree op en veeg deze uit naar één kant toe. Plaatse je garnering erbij (gegrilde wortel en beukenzwammetjes) en maak af met wat knoflook olijfolie, gerookt paprikapoeder en zeezout.
Wijntip
Albariño, lekker fris en met een mooi zuurtje. Ik had een Valmiñor 2021 uit de Rías Baixas. Aanrader! Niet Spaans maar ook lekker hierbij is een Vermentino. Andere opmaak van dit gerecht:
Comments