Een sausbasis van azijn, witte wijn, sjalot, dragon en peperbolletjes. Gastrique betekent eigenlijk maagsap, verwijzend naar de hoge zuurtegraad. Je hebt deze toevoeging nodig in bearnaise of beurre blanc. Het zuur van de gastrique biedt tegenwicht aan het zoetige van boter, waardoor de uiteindelijke saus mooi in balans wordt gebracht. Deze definitie van gastrique is overigens de Belgische. Volgens de Franse terminologie is het een kooksel van donkere karamel, geblust met azijn of vruchtensap. Iets heel anders dus.
Recept voor ca 10x bearnaise:
- 250 ml droge witte wijn (geen zoete nemen)
- 125 ml witte wijn- of natuurazijn
- 2 sjalotten
- 10 takjes dragon
- 5 takjes tijm
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
Snipper de sjalotjes. Kneus de peperkorrels door ze te pletten met de platte kant van een breed mes. Doe alles bij elkaar in een steelpan en laat dit tot ongeveer de helft inkoken.
Zeef het mengsel en giet het over in een flesje en doe er wat dragontakjes in. Kun je gewoon lang in de koelkast bewaren. Of vries het - in porties - in voor later gebruik.
Check hier het recept voor bearnaise en beurre blanc.
Comments