top of page

Fried rice met spekjes, gember en lente ui

Fried rice. Of gebakken rijst. Of nasi goreng. In feite een recept om restjes rijst met wat smaakmakers op te bakken zodat je die niet hoeft weg te gooien.

En juist die 'restjes-gerechten' zijn vaak het lekkerst...



Voor 2 personen:


- 200 gr rijst (liefst dag eerder koken)

- 150 gr gerookte spekblokjes

- 4 eieren

- 1 stukje gember

- 1 bosje lente-ui

- 3 teentjes knoflook

- Sojasaus

- Mirin

- Saké

- Kombu (kelp zeewier)


Benodigdheden:

- Wokpan

- Staafmixer of vijzel


Voorbereiding:

- Rijst koken. Liefst een dag eerder, anders een paar uur van tevoren. Laat afkoelen.

- Verkruimel de gedroogde kombu met een staafmixer of een vijzel. Meng met wat zout.

- Klop de eieren los met wat zout-kombu mengsel en een scheutje mirin.

- Knoflook en gember fijnchoppen in 50/50 verhouding.

- Lente ui fijnsnijden, groene delen apart en lichte delen ook.


Bak het knoflook-gember mengsel totdat dit bruinig ziet.

Giet dit af door een zeef en vang de olie op. Zet het mengsel apart en bak in deze olie de spekjes tot ze krokant zijn. Op het laatst de lente-ui-ringen toevoegen (het lichte deel).



Olie weer afgieten en spek-ui mengsel apart zetten.


Gebruik deze olie nu weer om het eier-mensgel te bakken.

Roeren totdat het stukjes zijn.


Voeg nu de rijst stapsgewijs toe en bak mee op hoog vuur.

Beetje saké erbij.


Daarna de spekjes met lente-ui en het gember-knoflook mengsel erbij.

Giet ca. 1 eetlepel soja langs de rand van de hete pan bij de rijst.

Blijf roeren/omschudden.


Op het laatst de groene lente-ui ringen erbij.

Serveren als stevig bolletje door de rijst in een kom te scheppen en aan te duwen en daarna om te draaien op een bord.



Geen wijntip dit keer maar zoek er een lekker biertje bij uit, zoals bv een Funky Falcon van TwoChefs.



27 views0 comments

Comments


bottom of page