top of page

Flank steak van de Bastard - asian style

Flank steak gemarineerd in een aziatische marinade, lekker afgegrild met eikenhout snippers op de Black Bastard. Gecompleteerd met fried rice, edamame en ingelegde komkommertjes.


Recept voor 2 personen:

Vlees: - 800 gr Flank steak (ik had een erg goeie UMI-versie via de BeefBoutique) Voor de marinade (ruwweg): - 10 el sojasaus - 5 el tonkatsu saus

- 5 el honing

- 2 el sesam olie - 1 el vissaus

- 1 verse gember (kleine steel/bolletje)

- 3 teentjes knoflook

- 1 rode spaanse peper

- 1/2 limoen

- Sesamzaad zwart en/of wit (voor garnering aan einde) Voor de fried rice: - 150 gr droogkokende rijst (bv basmati)

- 50 gr gedroogde garnaaltjes (HS Boiled & Dried Shrimps - Aziatische supermarkt)

- 2 lente-uitjes - 2 teentjes knoflook

- 1 doosje shii take

- 1 rode spaanse peper

- Vissaus

- Wok-olie (of gewone)

Voor de ingelegde komkommer:

- 2 a 3 kleine komkommertjes (of halve grote) - 100 ml sushi azijn of sushi dressing

- 1 lente-ui

- Sesamzaad zwart en/of wit (voor garnering aan einde)

- 100 gr edamame bonen

- Klontje boter



Marinade Start met het maken van de marinade. Meng hiervoor alle bovengenoemde ingrediënten, behalve het sesamzaad. De gember en de knoflook rasp je.


Plaats in de koelkast en laat minimaal een uur intrekken, maar dat komt wel goed als je nu de andere side dishes gaat maken. Als je maar een uur hebt kun je 'm beter gewoon uit de koelkast laten, want het vlees moet sowieso even wat op temperatuur komen.



Ingelegde komkommer Een goeie om als tweede te doen, want die moet ook even intrekken. Schaaf de komkommer in plakjes of in de lengterichting. Leg deze weg in ruim sushi azijn/dressing, zodat ze in ieder geval onder staan. Ook minimaal een uurtje wegleggen (hoeft niet in de koelkast).



Fried rice Kook de rijst en zet opzij. Deze mag afkoelen. Sterker nog, hoe eerder je 'm maakt hoe beter want dan zijn de korrels watr droger en wordt de rijst krokanter.

Bak de rijst op in wat (wok)olie met de fijngesneden ingrediënten. Heb je nog wat andere groentes liggen dan is dit bijgerecht altijd erg handig om die daarin te verwerken.

Fried rice Stook de BBQ goed op (grill temperatuur), voeg wat houtsnippers toe en plaats de flank steak op het rooster. Sluit de kap even zodat de rook mooi in het vlees kan trekken. Draai om na een minuut of 10 - afhankelijk van het gewicht van de flank steak - en grill met de kap open verder af. Eventueel de andere kant ook nog even. Mik hierbij op een kerntemperatuur van zo'n 48-50 graden. Laat daarna nog even rusten onder wat alufolie tot de temperatuur iets van 52-54 graden is. Dan heb je 'm - vind ik - het mooist, zoals op de foto. 🍷 Wijntip: Priorat (Grenache), ik had er een van Bodega Bravo Escós uit 2019

40 views0 comments

Comments


bottom of page