top of page

Crêpes suzette

Ooit mocht een 15-jarig keukenhulpje een dessert maken voor de prins van Wales en zijn vrouw Susanne, Suzette in het Frans. De pannenkoek waar iets mee gemaakt moest worden viel per ongeluk in een mengsel van boter, suiker, Grand Marnier en sinaasappelsap, waardoor het in de pan al snel vlam vatte. De pannenkoek werd dus geflambeerd, wat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Wat bleek? Het was superlekker! Probeer maar, het is de moeite waard en een mooie show in je keuken.


Recept voor 2 personen:


- 1 pak Koopmans pannenkoekenmix (voor 2 flensjes/dunne pannekoeken)

- 2 sinaasappels

- Klein partje citroen

- 50 gr suiker

- 50 gr boter

- Scheut cognac of Grand Marnier (of evt bruine rum)

- Vanille ijs



Het is een nagerecht dus doe alles zoveel mogelijk vooraf qua mise-en-place. Jaja, da's Frans voor van tevoren klaarzetten of bereiden.


De ingrediënten hierboven zijn een richtlijn, het is echt een beetje naar smaak en met - uiteraard - de Franse slag.


De pannenkoekjes maak ik gewoon uit een pak Koopmans pannenkoekenmix ('Compleet'). Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een beslagje maken.


Bak de pannenkoeken, zo dun mogelijk en leg opzij. Ze mogen vrij bleek blijven.


Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit, een halve sinaasappel per persoon. Bewaar een stuk van de schil. Pers de tweede sinaasappel uit en bewaar het sap. Snijd de boter in gelijke klontjes.


Tot zover kun je het allemaal voorbereiden vooraf.


Nu het maken:


Zet de suiker in een koekenpan op medium vuur en karameliseer deze.

Als het echt vloeibare stroop is geworden voegen we de klontjes boter toe.

Blijf roeren en voeg het sinaasappelsap toe, een kneepje citroensap en knijp wat van de sinaasappelschillen uit voor de smaak. Laat inkoken tot mooie sausdikte.



Leg dan het eerste flensje in de pan en draai ‘m om. Zo komt iedere kant in

aanraking met de saus. Vouw deze daarna tot een kwart. Doe dit ook voor de tweede.


Giet er nu een scheut(je) cognac overheen en flambeer tot alle alcohol verdampt is.

Doe je dit onder de afzuigkap, zet deze dan uit om brand te voorkomen.


Garneer een bord met de sinaasappel partjes, leg de flensjes erop en giet de resterende saus er overheen. Maak af met een paar kleine bolletjes romig vanille-ijs. Shotglaasje cognac ernaast, ook fijn.

28 views0 comments

Comments


bottom of page