De beurre blanc - ofwel witte botersaus - is één van de hoogtepunten uit de oude keuken. Simpel, maar superlekker en heel fijn naast vooral visgerechten.
Recept voor 2 a 3 personen (kannetje saus)
- 125 ml witte wijn (die je ook zelf zou drinken)
- 175 gr boter
- 2-3 sjalotjes
- Paar verse takjes tijm
- Paar verse takjes rozemarijn
- 1 laurierblad
- 5 gekneusde zwarte peperkorrels
- 200 ml kookroom
Snijd eerst de koude roomboter in kleine vierkante blokjes en zet deze weer terug in de koelkast.
Snipper de sjalotjes en zet deze op het vuur in een steelpan met de witte wijn. Voeg de tijm, rozemarijn, peperkorrels en het laurierblad toe. Inkoken tot ongeveer éénderde.
Passeer door een zeef en laat goed uitlekken. Doe het vocht terug in de pan en giet de room erbij. Laat inkoken tot de helft. Niet ieder recept gaat uit van room overigens, maar mijn ervaring is dat dit veel lekkerder wordt.
Daarna saus afmaken (monteren) met de boterklontjes. Doe deze er stapsgewijs bij en tik met een garde. Op heel laag vuur - bij voorkeur op een warmteverdeler- anders gaat de saus schiften.
Goeie test; als je een streep achterop een lepel trekt met je vinger moet die te zien blijven.
Op smaak brengen met wat zout. Serveer direct (niet opnieuw opwarmen).
Comments